Reisblog Missie Reisgeluk is opgericht in 2020. Ironisch genoeg dus juist op een moment in ons leven dat reizen vrijwel onmogelijk was.

Wie begint er in hemelsnaam een reisblog tijdens een wereldwijde pandemie?

Ik dus, Zarina, aangenaam. Bouwjaar 1979, maar ondanks (of dankzij?) alle opgedane levenservaring en wijsheid, nog net zo eigenwijs als toen ik 4 jaar oud was.

portret van Zarina, auteur van Missie Reisgeluk

De aanleiding voor deze reisblog

Als een Nederlandse expat in Engeland, waar ik al sinds 2012 woon met m’n Britse man Robin, mis ik momenteel niet alleen het reizen an sich, maar vooral de mogelijkheid om even naar Nederland te gaan om familie en vrienden weer te zien. En als er een tijd was dat ik hier juist zoveel behoefte aan had, dan was het wel in 2020.

Want voordat het Covid-19-virus de hele wereld in zijn greep zou houden, was het al mijn meest onwerkelijke en verdrietigste jaar ooit. In de eerste maand van 2020 maakte namelijk een van de belangrijkste personen in m’n leven geheel onverwachts een einde aan zijn leven. En daarmee veranderde plotsklaps ook meteen míjn hele leven.

Toen Engeland, net als de rest van de wereld, niet lang daarna in lockdown ging, vond ik dat totaal niet erg. Ik wilde toch niemand zien of iets gaan doen. Maar naarmate de tijd verstreek en ik steeds meer wegzonk in mijn zwartste gedachten en gevoelens, probeerde ik hard te vechten tegen alle somberheid. Ik voelde heel sterk de behoefte om dat verdriet om te zetten naar iets positiefs, als eerbetoon aan mijn beste vriend. Ook liet ik langzaam weer wat gelukkige gevoelens toe zonder me daar schuldig of verdrietig om te voelen. En als er íets is waar ik gelukkig van word, dan is het reizen.

Nu het reizen voorlopig on hold is, neem ik de kans om herinneringen op te halen.

Herinneringen aan wandelen door machtige berglandschappen.
Herinneringen aan blote voeten in het warme zand.
Herinneringen aan koude biertjes in de zon.
Herinneringen aan spontane avonturen.
Herinneringen aan onverwachte vriendschappen.

Herinneringen aan de mooie momenten die ik heb mogen delen met de fijnste personen in m’n leven. Herinneringen die ik maar al te graag met je deel in de vorm van praktische reisartikelen en pakkende reisverhalen.

Portret Zarina bij gletsjers in Nieuw-Zeeland
Twee keer op rij ging ik op reis naar het prachtige Nieuw-Zeeland

Reisinspiratie, voor jou en mij

Naarmate het zwarte randje rond m’n hart geleidelijk minder beklemmend voelt, kijk ik niet meer alleen terug naar wat er is geweest, maar durf ik ook weer hoopvol naar de toekomst te kijken.

Al wegdromend bij reisartikelen en -programma’s laat ik mezelf weer toe om hernieuwde reisinspiratie op te doen.

Niet alleen reisinspiratie voor mezelf, maar ook voor jou. Want uit het feit dat je op mijn reisblog bent beland, kan ik uitmaken dat jij net als ik dol bent op het ontdekken van mooie plekjes op de wereld!

De drie pijlers van Missie Reisgeluk

De heilige drie-eenheid voor mijn persoonlijk geluk bestaat uit: reizen, eten & drinken en lichaam & geest.

En zonder nou al te zweverig of hippieachtig te klinken, maar ook liefde speelt een belangrijke rol. Want deze blog is in beginsel geboren uit liefde.

Liefde voor het leven.
Liefde voor de wereld die ondanks alle ellende stiekem toch vooral ook erg mooi is. Maar vooral liefde voor de lieve en mooie mensen die ik voor altijd met me meedraag in m’n hart. Waaronder ook mijn overleden vriend die twintig jaar lang een van de belangrijkste personen in m’n leven was.

Ons gedeelde levensverhaal en passie voor reizen, muziek, eten en drinken, lopen als een rode draad door deze site. Niet merkbaar voor de lezer, maar wel duidelijk zichtbaar voor mij. Deze website is daarmee mijn ode aan een bijzondere vriendschap die helaas vroegtijdig op abrupte wijze tot een eind is gekomen.

Reizen

Zarina al lachend in Nieuw-Zeeland en wijzen naar een slapende zeehond
Altijd grappig om zonnebadende zeehonden tegen te komen

Ik ben de slechtste vakantieganger die er is.

Ik ben niet goed in relaxen, houd niet van zwemmen of op het strand liggen en ingepakte boeken gaan meestal vrijwel ongelezen weer terug mee naar huis.

Maar aan de andere kant ben ik wel een topreiziger! Ik mag dan geen avontuurlijke solo-reizende backpacker zijn, maar ik voel me wel op m’n gelukkigst als ik op reis ben.

Ik houd ervan mooie plekjes ontdekken en om de plaatselijke cultuur op te snuiven. Wat maakt dit land, deze regio of stad zo bijzonder? Wat is het verhaal achter de bestemming en de mensen die er wonen? Daar probeer ik tijdens het reizen altijd achter te komen, als een verrijking van m’n wereldbeeld, maar ook van mijn eigen ik.

Reisinspiratie opdoen? Ga dan direct naar mijn reisartikelen!

Eten & drinken

Zarina in Spanje die een bord aflikt met haar vinger
Wie likt nog meer het bord af na een heerlijke maaltijd?

Ik mag dan wel zijn geboren in Amsterdam en opgegroeid in Friesland, maar in hart en ziel ben ik een rasechte Noord-Brabantse Bourgondiër! Ik woonde twintig jaar in de mooiste provincie van Nederland voordat ik mijn geliefde Tilburg verruilde voor het nóg bruisendere Londen.

Na bijna tien jaar blijkt wel dat je het meisje weliswaar uit Brabant kunt halen, maar dat de Brabantse cultuur never nooit meer uit dit meisje gaat! Ik kan dan ook intens genieten van (meestal uit de hand gelopen) borrels met vrienden en lekker lang tafelen, maar vind het ook heerlijk om zelf in de keuken te staan.

Lees hier waarom Noord-Brabant de leukste provincie van Nederland is!

Ook op reis neemt eten een belangrijke plaats in. (Ben ik de enige die de dag vaak van maaltijd naar maaltijd plant?!)

Voor mij is de beste manier om snel meer te leren over de plaatselijke cultuur om een voedselmarkt of supermarkt te bezoeken. Je hoeft er niets voor te doen, behalve rondlopen, observeren en alles tot je te nemen: de geuren, de kleuren en de geluiden.

En als het kan, boek ik graag een kookworkshop om intiem kennis te maken met de plaatselijke keuken. Want, liefde voor een land gaat voor mij echt letterlijk door de maag!

Daarnaast is koken al van jongs af aan een passie van me. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik als 6-jarige ukkie het cakebeslag van de garde aflikte en met m’n mini-deegroller mijn eigen roti’s maakte naast mijn moeder die de ‘grote-mensen-versie’ ervan maakte. Ik houd van freestyle koken en combineer vaak meerdere recepten om één gerecht naar mijn smaak te maken of geef met gemak mijn eigen draai aan een recept.

Koken was mijn uitlaatklep tijdens de ergste rouwperiode en de coronacrisis. Het hield me op de been en enigszins mentaal stabiel. Daarom deel ik mijn favoriete recepten, de beste foodie hotspots en culinaire reisbestemmingen hier met je.

Weet je wat mijn lievelingsgerecht is? De oer-Hollandse boerenkoolstamppot! En als eerbetoon aan mijn favoriete gerecht heb ik in dit artikel de lekkerste vegetarische stamppotten voor je op een rijtje gezet.

Lichaam & geest

Zarina die yoga doet bij zonsopkomst in Florida
Yoga tijdens zonsopkomst in Florida

Net als voor zoveel van ons, was 2020 vooral een jaar van innerlijke reflectie. Zo kwam na zoveel jaar de realisatie dat ik net als 15-20% van de wereldbevolking een HSP (hoogsensitief persoon) ben. Opeens vielen er zoveel puzzelstukjes op hun plaats en begreep ik plotsklaps waarom ik mezelf vaak zo raar en anders voelde dan anderen. En ook waar die ontiegelijk hoge mate van perfectionisme vandaan komt die soms zo erg is dat het me volledig lamlegt.

2020 stond voor mij daarom emotioneel niet alleen in het teken van rauw verdriet, maar ook van acceptatie, zelfliefde en de weg naar balans. Ik denk dat velen van ons wel de wens hebben naar een betere balans tussen lichaam en geest, HSP of niet. En daarom deel ik graag tips met je vanuit mijn persoonlijk ervaring of via gastartikelen en interviews met experts en ervaringsdeskundigen. Want we kunnen allemaal wel een extra steuntje in de rug en virtuele knuffel gebruiken, toch?

En wat doe ik als ik niet op reis ben?

Mijn dagelijks leven is op zich niet zoveel veranderd door het coronavirus, want zowel Robin als ik werken al jaren als zzp’ers vanuit huis en zijn gewend om 24/7 op elkaars lip te zitten. Voor ons wel een teken dat we het goed met elkaar kunnen vinden!

Robin is muzikant van beroep en ik ben auteur. Ik werk voornamelijk aan educatieve uitgaven voor Nederlandse uitgeverijen zoals ThiemeMeulenhoff en Malmberg. Maar ook ben ik travel copywriter en schrijf zowel in het Engels en Nederlands. Als ik niet aan het reizen, schrijven of koken (lees: eten) ben, vind je me of in de bios, het museum of op straat op zoek naar de gaafste street art.

Zarina poserend voor mooie street art in Christchurch, Nieuw-Zeeland
Altijd op zoek naar street art, zoals hier in Christchurch, Nieuw-Zeeland

Missie Reisgeluk mag dan een nieuwe blog zijn, maar het bloggen is absoluut niet nieuw voor mij. In 2013 begon ik mijn Engelse blog Dutch Girl in London waar ik vooral leuke insider tips over Londen deel en mijn diensten als Nederlandse stadsgids in Londen aanbied. Maar ook vertel ik mijn lezers over mijn ervaringen als Nederlandse expat in Engeland.

Verder schrijf ik ook al een culturele reisblog, Miss Travel Clogs, maar deze is geheel in het Engels. Omdat ik ook eens in het Nederlands wilde schrijven en meer wilde stilstaan bij leuke reisbestemmingen in Nederland, ben ik dus mijn derde blog begonnen.

Robin verklaart me voor gek en ik ben het helemaal met hem eens, ha ha! Maar dit is mijn manier om mijn (reis)geluk te hervinden. En ik hoop dat je me zult vergezellen op mijn missie!

Liefs, Zarina xx