Staat de winter voor jou ook gelijk aan stamppotten? En wil je weleens wat anders dan de traditionele boerenkoolstamppot of hutspot? Probeer dan deze originele vegetarische stamppot recepten met een twist. Met deze makkelijke recepten zet je in een handomdraai een heerlijke winterse en supergezonde maaltijd op tafel!
Mijn liefde voor de Hollandse stamppot!
Als tweedegeneratie immigrant in Nederland ben ik opgegroeid met de heerlijke Surinaams-hindoestaanse keuken. Ondanks dat ik het geluk had om regelmatig van verse roti’s uit eigen keuken te kunnen genieten, stond de oer-Hollandse stamppot altijd bovenaan mijn lijstje met favoriete gerechten. Stiekem ben ik dan ook gewoon een rasechte kaaskop, maar dan eentje in een lichtbruin jasje.
Stamppot zonder vlees
Zelfs nu ik een Nederlandse immigrant in Engeland ben, staat stamppot nog steeds regelmatig op het menu. Maar wel met enige aanpassingen, want andijvie is hier bijvoorbeeld erg moeilijk te vinden en ook is mijn man vegetarisch. Vegetarisch betekent echter niet saai of smakeloos zoals vaak gedacht, verre van juist! Dat laten de volgende recepten voor stamppot zonder vlees wel zien.
Onderstaande vegetarische stampotten zijn niet alleen verrassend en superlekker, maar zitten ook bomvol vitamines. Zo geef je dus een flinke boost aan je weerstand die wel wat extra’s kan gebruiken in de winter. Maar daarnaast zijn vitamines ook eens een krachtig wapen in de strijd tegen de winterdip, een vervelende klacht waar ik vaak last van heb.
9x recepten: lekkerste vegetarische stamppot met een twist
Dit overzicht van mijn favoriete vegetarische stamppotten bevat recepten van verschillende Nederlandse foodbloggers. Ik heb bewust recepten met een groot scala aan groenten opgenomen. Daarnaast wilde ik ook niet te veel voorbewerkte vleesvervangers gebruiken zodat de maaltijden niet alleen verrukkelijk maar ook zo gezond en voedzaam mogelijk zijn. Voor de volledige recepten klik je op de links in het artikel. Lees smakelijk!
1. Indische boerenkoolstamppot met tempeh
In tegenstelling tot Nederland, heb je in Engeland amper Indonesische restaurants. Naast kroketten en slagroomtaarten, mis ik als immigrant dan ook vooral Indonesisch eten. Dit recept van Simone van Eetspiratie is dan ook echt ideaal voor mij. Het combineert de stamppot der stamppotten – boerenkoolstamppot – met de Indonesische keuken.
In plaats van spekjes gebruikt Simone sambal goreng tempeh, ideaal voor vegetariërs dus. Maar ook voor liefhebbers van pittig eten zoals ik!
Het volledige recept vind je op Eetspiratie:
Vegetarische boerenkoolstamppot met tempeh
2. Pittige spruitjesstamppot met groene pepers
Ook deze spruitjesstamppot van Simone’s Kitchen heeft dankzij de toevoeging van verse pepertjes een lekker pittige kick. Ik at als kind al versgemalen Madame Jeanette in plaats van boter op mijn bruine boterham met kaas. Voor mij kan mijn eten dus nooit pittig genoeg zijn! Daarnaast bevat dit zeer originele stamppot recept ook Chinese vijfkruidenmix. Hoe heerlijk klinkt dat?!
Het originele recept voor deze spruitjesstamppot bevat spekjes en saucijsjes, maar je kunt het gerecht heel makkelijk volledig vegetarisch maken. Vervang daarvoor de saucijsjes door vegetarische worstjes. Als alternatief voor de spekjes raadt Simone uitgebakken champignons aan of de geroockte spekjes van De Vegetarische Slager.
Het volledige recept vind je op Simone’s Kitchen:
Spruitjesstamppot met groene peper
3. Vegetarische stamppot met knolselderij en falafelburgers
Toen ik dit recept van de mannen van Mister Kitchen voor het eerst las, liep het kwijl me spontaan in de mond! De knolselderij geeft het gerecht een unieke smaak, maar het is vooral de Lebanese twist in de vorm van de falafelburgers dat deze stamppot zo verrassend en origineel maakt!
Behalve de fantastische smaakcombinatie, is dit gerecht ook heel makkelijk en supersnel te bereiden. Ideaal dus als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan, maar wel een gezonde en bijzondere maaltijd wilt.
Het volledige recept vind je op Mister Kitchen:
Vegetarische stamppot met knolselderij en falafelburgers
4. Stamppot van zoete aardappel, andijvie, pastinaak en pindakaas
Nog zo’n stamppot met verrassende ingrediënten, ditmaal pastinaak en zelfs pindakaas! Door het gebruik van rode peper en kokosmelk, heeft ook deze stamppot van It’s a Food Life een Indonesische twist. Het originele recept bevat andijvie, maar dat is hier in Engeland net zo makkelijk te vinden als witte asperges. (Niet dus, snik.) In plaats daarvan gebruik ik een alternatieve bladgroente zoals paksoi of spinazie.
Vind je pastinaak niet zo lekker? Dan vervang je dit ook gewoon door iets anders. Ik moest hartelijk lachen om de opmerking van Merel, het brein achter dit recept, dat je in feite alles dat je lekker vindt in een stamppot kunt gooien. Alles kan en mag van haar! En dat is eigenlijk ook mijn manier van koken. Ik gebruik recepten vooral als richtlijn en kook vooral op gevoel zonder exacte hoeveelheden af te wegen of meten.
Het volledige recept vind je op It’s a food life:
Zoete aardappelstamppot met andijvie, pastinaak en pindakaas
5. Preistamppot met drie kazen en mosterdjus
Als echte kaaskop is deze fantastische vegetarische preistamppot van Betty’s Kitchen mij echt op het lijf geschreven! Ik ben ook dol op prei, maar vooral de mosterdjus maakt dit gerecht helemaal af voor mij. En door de Parmezaanse kaas en pijnbootpitten heeft deze bijzondere stamppot een lichte Italiaanse twist.
Het volledige recept vind je op Betty’s Kitchen:
Preistamppot met drie kazen en mosterdjus
6. Broccolistamppot met geitenkaas en zongedroogde tomaten
Ik lust eigenlijk pas sinds een paar jaar geitenkaas – het is geen jong belegen, hè? Maar ben zo blij dat ik het toch ben weten te waarderen, want anders had ik deze heerlijke en supermakkelijke broccolistamppot van Nienke / Foxilicious nooit gemaakt. Dat was eeuwig zonde geweest, want dit is inmiddels uitgegroeid tot een van m’n favoriete stamppotten ooit!
Eigenlijk smaakt alles met zongedroogde tomaten gewoon verrukkelijk, maar de combinatie met geitenkaas is helemaal fantastisch. Behalve de geitenkaas heb ik de meeste ingrediënten altijd wel in huis, dus ook als ik er opeens heel erg zin in heb, kan ik mezelf trakteren op deze overheerlijke vegetarische stamppot. Desnoods vervang ik de geitenkaas dan door een hardgekookt eitje als ik te lui ben om naar de supermarkt te gaan. Ook dat is een gouden combinatie met de zongedroogde tomaten moet ik zeggen!
Het volledige recept vind je op Foxilious:
Broccolistamppot met geitenkaas en zongedroogde tomaten
7. Vegetarische stamppot met paksoi en tempehballetjes
Dit originele recept van De Hippe Vegetariër heeft dankzij de paksoi en tempehballetjes ook al zo’n lekkere Indonesische twist. En alsof die ingrediënten al niet bijzonder genoeg zijn, zitten er ook fetakaas en pecannoten in deze bijzondere stamppot!
De tempehballetjes kosten wel wat extra tijd en ingrediënten om te maken, maar zijn wel verdraaid lekker! (Ha, woordgrapje niet bewust.) En daarnaast is het ook weer eens iets anders dan je doorsnee vleesvervanger.
Het volledige recept vind je op De Hippe Vegetariër:
Vegetarische stamppot met paksoi en tempehballetjes
8. Pompoenstamppot met vegetarische balletjes en kikkererwten
Ik ben pas de laatste jaren meer gaan koken met de veelzijdige pompoen. Voorheen at ik deze bijzondere groente alleen op z’n Surinaams met kerrie, wat trouwens echt heerlijk is met roti! Maar ook deze pompoenstamppot van Charlie’s Kitchen is om je vingers bij af te likken (of in mijn geval: je bord bij af te likken). De combinatie met kikkererwten – waar ik ook al zo dol op ben! – en karwijzaad geeft deze bijzondere vegetarische stamppot een unieke smaak.
Het volledige recept vind je op Charlie’s Kitchen:
Vegetarische pompoenstamppot met vegetarische balletjes en kikkererwten
9. Boerenkoolstamppot met bloemkoolpuree en champignons
Ik eindig mijn lijstje met originele vegetarische stamppot recepten met een speciaal boerenkoolgerecht. Want behalve boerenkool bevat deze vegetarische stamppot bloemkoolpuree en champignons. Dit winterse gerecht zit dus écht bomvol groenten en vitamines!
De bosui en kerrie geven dit boerenkoolrecept een pittige twist. Daarnaast geeft de toevoeging van sojasaus (of tamari) de champignons een lekker Oosters smaakje. Dit recept mag dan als laatste genoemd worden, maar is echt een topper!
Het volledige recept vind je op The Green Happiness:
Boerenkoolstamppot met bloemkoolpuree en champignons
Welke van deze vegetarische stamppotten maak jij als eerste? Laat het me weten in een reactie hieronder. Geniet ervan in ieder geval!
Smakelijke groetjes, Zarina xxx
Deze lekkere vegetarische stamppot recepten zelf maken?
Bewaar ze dan op Pinterest voor later!
Ok, so while they’re all on my list now, I’ll be heading for number 4 and number 1 (I mean, you can’t go wrong with boerenkool any way right) first. LEKKER.
Ha ha, of course you’d choose a recipe featuring boerenkool (Miss Boerenkoolstamppot ;-)). As for your other favourite I’d say that’s a very adventurous choice, curious to hear your thoughts on it after you’ve made it! 🙂