Binnen een paar uur de bekendste bezienswaardigheden in Londen zien, en ook nog eens gratis? Gebruik dan deze makkelijk te volgen route voor je ultieme stadswandeling in Londen!

Bezienswaardigheden Londen: route voor je gratis stadswandeling

Begin je stedentrip Londen met een zelfbegeleide wandeling langs de bekendste bezienswaardigheden in Londen. Zo maak je in slechts een paar uur kennis met de culturele hoogtepunten van de stad. Deze makkelijke route volgt grotendeels de rivier de Theems, de prominente blauwe ader die zich al kronkelend een weg door de miljoenenstad baant.

Londen bezienswaardigheden: kaart

Zie de complete route met alle bezienswaardigheden op onderstaande kaart.
Duur wandeling: 2 uur, maar reken extra tijd voor foto- en pitstops

Deze bezienswaardigheden zie je tijdens de zelfbegeleide wandeling in Londen

Trafalgar Square

Trafalgar Square is een van de bekendste hotspots in Londen
Trafalgar Square (Foto: junk251 / Pixabay)

Trafalgar Square is een van de grootste en belangrijkste pleinen in Londen. Het is vernoemd naar de Slag bij Trafalgar, de belangrijkste zeeslag tussen het Verenigd Koninkrijk en de vloot van Napoleon voor de Spaanse kust in 1805. De Britse vloot was onder leiding van Admiraal Nelson die, ondanks de Britse overwinning, sneuvelde op zee.

De 50-meter hoge zuil Nelson’s Column neemt een prominente plaats in op Trafalgar Square, ter nagedachtenis aan Admiraal Nelson. Andere belangrijke bezienswaardigheden op Trafalgar Square zijn de kunstgalerijen National Portrait Gallery en de National Gallery.

Buckingham Palace

buitenkant Buckingham Palace, Londen
Buckingham Palace (Foto: Jean Carlo Emer / Unsplash)

Laten we maar meteen aan het begin van de wandeling het eerste item van je bucketlist Londen afvinken: Buckingham Palace. 99,99% van de bezoekers die mij boeken als hun Nederlandstalige gids in Londen, willen erg graag zien waar de Koningin woont.

Maar vooral iedereen natuurlijk de wereldberoemde Changing of the Guards bijwonen. Deze traditie dateert al van de 17e eeuw en is sindsdien uitgegroeid tot een van de bekendste activiteiten in Londen.

Wil je de bekende Changing of the Guards ceremonie ook eens meemaken? Raadpleeg dan vóór je bezoek de informatie op deze handige pagina.

Je kunt het Buckingham Palace op verschillende manieren bereiken. Ik loop er zelf altijd via Trafalgar Square naartoe. Steek vanaf het plein, met de National Portrait Gallery achter je, rechtsaf bij de verkeerslichten. Loop vervolgens onder de elegante boog Admiralty Arch en alsmaar rechtdoor over The Mall. Als je deze weg helemaal tot het einde blijft volgen, loop je – bij wijze van – recht tegen Buckingham Palace aan.

Zicht op de ronde zuil Admiralty Arch richting Buckingham Palace vanaf Trafalgar Square
Admiralty Arch (Foto: danieljbull / Pixabay)

Whitehall en 10 Downing Street

Maar voor nu moet je het even doen met een blik op Buckingham Palace in de nabije verte. Je gaat wel de Admiralty Arch onder, maar in plaats van The Mall helemaal tot het einde te volgen, sla je linksaf op de Horse Guards Road.

ruiter van de Horse Guards in Whitehall, Londen
Horse Guards op Whitehall (Foto: John Cameron / Unsplash)

Via de Horse Guards (de bereden lijfwachten) en Whitehall (de voormalige locatie van een immens paleis zo groot als een stad), loop je naar het bekendste adres in Londen: 10 Downing Street. Dit is de officiële woning en werkplek van de minister-president.

Straatnaambord Downing Street in Londen
De minster-president van het VK woont en werkt op 10 Downing Street (Foto: Jordhan Madec / Unsplash)

Westminster Abbey

Ingang van Westminster Abbey gebouwd in indrukwekkend gothische stijlkwe
Westminster Abbey (Foto: Hulki Okan Tabak / Unsplash)

Niet ver van 10 Downing Street vind je drie van de meest iconische Londense bezienswaardigheden pal naast elkaar. Aan het einde van Whitehall staat namelijk de beroemde Westminster Abbey. Hier worden de meeste koninklijke plechtigheden voltrokken.

Het Britse Parlementsgebouw en Big Ben

foto van bovenaf van het Parlementsgebouw in Londen en de Big Ben
Westminster Palace (Foto: Marcin Nowak / Unsplash)

Rechts van Westminster Abbey zie je het imposante Britse Parlementsgebouw, de Houses of Parliament. (Ook wel Westminster Palace genoemd.) En zie je daar de klokkentoren van het Parlementsgebouw? Wat je ook doet, noem de toren niet de Big Ben! Big Ben is namelijk de bijnaam van de klok die ín de toren hangt. De toren zelf heet sinds het 60-jarig regeringsjubileum van de Koningin in 2012, de Queen Elizabeth Tower.

De genoemde attracties zien er op het moment helaas nogal sneu uit omdat ze in de steigers staan. Naar verwachting zijn alle renovaties pas in 2021 klaar.

Vanaf Westminster Bridge naast het Parlementsgebouw kun je een nog wel een glimp opvangen van ‘Big Ben’. Ze hebben die zijde van de klokkentoren namelijk vrijgehouden van steigers. Zo kun je tóch nog een foto van dit beroemde uurwerk maken!

Je hebt vanaf de brug trouwens ook een erg mooi uitzicht over het Parlementsgebouw. Dit ziet er vooral ’s avonds prachtig uit wanneer het gebouw mooi verlicht is. De reflectie van de twinkelende lichtjes in de Theems zorgt voor een magisch en romantisch effect.

London Eye

uitzicht over London Eye vanaf Westminster Bridge met County Hall zichtbaar achter het reuzenrad
London Eye (Foto: Liam Charmer / Unsplash)

Aan de overkant van Westminster Bridge word je begroet door nóg zo’n bekende Londense attractie, de London Eye! Dit reuzenrad, ooit de grootste ter wereld, draait zo langzaam rond, dat het van een afstandje lijkt alsof het compleet stilstaat.

Loop via de trap naast de brug richting London Eye. Het is even wringen geblazen, want er vormt zich hier een behoorlijke bottleneck. Dat komt door de populaire attracties Shrek’s WorldLondon Dungeon en Sea Life die zich allemaal in het gebouw aan de voet van de brug bevinden.

Southbank: de culturele hotspot aan de zuidoever van de Theems

collage van twee foto's, links voedselkramen naast de Royal Festival Hall en London Eye op de achtergrond. Rechts een groepje mensen op het terras van Royal Festival Hall met London Eye op de achtergrond
Southbank Centre (l) Missie Reisgeluk, (r) HuesofDelahaye Delahaye / Unsplash

Heb je je door de mensenmassa weten te worstelen? Mooi zo! Dan vervolg je nu je wandeling langs de Southbank, oftewel de zuidoever van de Theems. Ooit was dit de tweede nederzetting van de Romeinen die Londen, toentertijd Londinium genoemd, hebben gesticht in het jaar 43!

Tegenwoordig is de zuidoever een ware culturele hotspot in Londen. De Southbank huisvest dan ook een bonte verzameling van culturele attracties. In het culturele gebouwencomplex Southbank Centre vind je bijvoorbeeld prominente kunstgalerijen en concertzalen.

Naast het Southbank Centre heb je het British Film Institute (BFI). Hier kun je sowieso elke dag films komen kijken, maar het is ook de locatie voor de voornaamste Britse filmfestivals en evenementen. En naast het BFI vind je weer een van de belangrijkste theaters van Londen, The National Theatre.

Elke zaterdag is er de levendige Southbank Centre Food Market aan de andere kant van de Southbank Centre. En onder de brug naast de BFI wordt ook regelmatig een leuke boekenmarkt gehouden. Een ‘gevaarlijke’ plek voor boekenliefhebbers!

Boekenmarkt onder de brug aan de Southbank (zuidoever van de Theems)
De wekelijkse boekenmarkt op de Southbank, Londen (Foto: Charlie Read / Unsplash)

De Southbank is een heerlijke plek om mensen te kijken. Het is er altijd een levendige bedoening en het krioelt er van de cultuurliefhebbers, wandelaars en indrukwekkende straatartiesten. Kies een bankje met uitzicht op de rivier en geniet van de Londense skyline op de achtergrond.

Insider tips voor de Southbank

De Hayward Gallery heeft regelmatig zeer toegankelijke en Instagram-vriendelijke tentoonstellingen. In de Mediatheque van de BFI kun je gratis films en tv-programma’s uit het archief zien! Reserveren is niet nodig.

Voor fantastische Mexicaanse street food en heerlijke cocktails ga je naar Wahaca!

Rond de feestdagen vind je hier ook een van de leukste kerstmarkten in Londen met tientallen kraampjes. Daar kun je naar hartenlust glühwein drinken, lekkernijen proeven en originele cadeautjes voor het thuisfront inslaan.

Gabriel’s Wharf en OXO Tower

OXO Tower gezien vanaf de noordoever van de Theems in het schemerlicht
OXO Tower (Foto: Aleks Marinkovic / Unsplash)

Als je de wandelroute langs de Theems verder volgt, dan kom je langs de artistieke Gabriel’s Wharf en OXO Tower. Gabriel’s Wharf is een nieuwe hotspot in Londen pal aan de Theems. Je vindt hier onafhankelijke boetiekjes, restaurants en barretjes. De ideale plek voor een korte pauze dus! In de gezellige atelierruimtes van OXO Tower kun je exclusieve sieraden en ambachtelijke producten gemaakt door onafhankelijke ontwerpers en kunstenaar kopen.

Tate Modern

Zicht over Tate Modern vanaf de Millennium Bridge
Tate Modern (Foto: Missie Reisgeluk)

Niet ver van OXO Tower vind je mijn favoriete museum everTate Modern. Ook als je niet van kunst houdt, dan is een bezoek aan dit museum voor de moderne kunst een absolute must! Het is namelijk gehuisvest in een voormalige elektriciteitscentrale en ziet er ontzettend stoer uit, zowel van buiten als binnen.

St Paul’s Cathedral: de grootste kathedraal van Londen

Foto achterkant Zarina al uitkijkend over St Paul's Cathedral vanaf Tate Modern
Uitzicht over St Paul’s Cathedral vanaf Tate Modern (Foto: Missie Reisgeluk)

Tegenover Tate Modern zie je de prachtige St Paul’s Cathedral. Dit is de grootste kathedraal in Londen en ook een van mijn favoriete gebouwen in de stad. Het contrast tussen de robuuste, industriële Tate en de verfijnde architectuur van de kathedraal is enorm. Maar ik heb een groot zwak voor beide gebouwen en vind die juxtapositie juist wel wat hebben.

Tip!
De mooiste foto’s van St Paul’s neem je óf vanaf de Millennium Bridge óf vanaf de gratis viewing platform op de tiende verdieping van Tate Modern (zoals op de foto hierboven).

Millennium Bridge en kunst op kauwgom

St Paul's Cathedral gezien vanaf Millennium Bridge
St Paul’s Cathedral gezien vanaf Millennium Bridge (Foto: Missie Reisgeluk)

Tate Modern en St Paul’s Cathedral liggen allebei aan weerszijden van de Theems en zijn met elkaar verbonden met de futuristische brug Millennium Bridge. (Harry Potter fans zullen deze herkennen van de beginscène van de zesde film uit de reeks, Harry Potter and the Half Blood Prince).

Ik raad je aan om een klein stukje over deze ultramoderne te lopen en dan niet alleen van het geweldige uitzicht te genieten, maar vooral ook om naar je voeten te kijken. Nou, eigenlijk meer naar ónder je voeten. Want dan pas zie je de piepkleine kunstwerkjes gemaakt door Ben Wilson. Deze kunstenaar beschildert de platgelopen stukken kauwgom op de brug. Misschien niet zo’n frisse bezigheid, maar het fleurt de brug wel op.

beschilderd stukje platgelopen kauwgum op Millennium Bridge
Chewing gum art van kunstenaar Ben Wilson op Millennium Bridge

Vanaf de brug heb je ook meteen een goed uitzicht op de Globe Theatre, een replica van het oude theater van Shakespeare. Hier worden van april tot oktober buitenvoorstellingen opgevoerd. Een echte aanrader!

buitenkant van de ronde en witte Globe Theatre met rieten dak
Globe Theatre (Foto: Missie Reisgeluk)

London Bridge

man gezien van achteren die een foto van London Bridge neemt
London Bridge (Foto: Luigi Manga / Unsplash)

Na de Millennium Bridge kom je nog een aantal bruggen tegen tijdens je rivierwandeling, waaronder London Bridge. Dit is de oudste brug in Londen. De eerste versie ervan – van hout – was gebouwd door de Romeinen in 55 n.Chr.!

Borough Market: dé foodie hotspot in Londen

Voedselmarkt Borough Market is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Londen
Borough Market (Foto: Missie Reisgeluk)

Net voordat je London Bridge bereikt, vind je Borough Market. Dit is een van de grootste en oudste voedselmarkten in de stad en de ultieme foodie hotspot in Londen. Het is zonder overdrijven echt dé place to be voor lekkerbekken.

Je vindt hier echt van alles, van Franse kazen en versgebakken brood tot oesters en paella uit eigen keuken. Ondanks dat je gulden allang geen daalder meer waard is op Borough Market, mag deze bezienswaardigheid echt niet ontbreken van je Londen bucketlist!

En als de tientallen marktkramen nog niet genoeg zijn, dan vind je er ook nog eens talloze gezellige wijnbarretjes en restaurants eromheen. De markt is overigens gesloten op zondag.

Hay’s Galleria

Foto van de oude pakhuizen van Hay's Galleria genomen van de overkant (de noordoever) van de Theems
Hay’s Galleria gezien vanaf de noordoever van de Theems (Foto: Kings of Hearts / Wikimedia Commons)

Na je culinaire tussenstop bij Borough Market, vervolg je je weg naar London Bridge. Ondanks de grote historische waarde, is de brug zelf behoorlijk nietszeggend. Sta er daarom niet te lang bij stil en neem bij 1 London Bridge de trap naar beneden zodat je weer naast de Theems uitkomt. Vervolg je wandeling langs de Theems totdat de imposante Hay’s Galleria rechts naast je opdoemt.

Tijdens de 19e eeuw was dit een belangrijk pakhuizencomplex voor thee dat hier met theeklippers werd aangevoerd vanuit de verre uithoeken van het Britse Rijk. Tegenwoordig is dit een gezellig hofje gevuld met winkeltjes en koffiezaakjes.

Als je verderloopt, zie je de aangemeerde HMS Belfast links van je. Dit voormalig oorlogsschip is tegenwoordig een bijzonder museum. En wat vind je trouwens van het hypermoderne glazen stadhuis dat recht tegenover het staat?

Tower Bridge: de mooiste brug van Londen

Zicht over Tower Bridge (links) en City Hall (rechts) aan de zuidoever van de Theems
Zicht over Tower Bridge (links) en City Hall (rechts) aan de zuidoever van de Theems

Vanaf City Hall zie je Tower Bridge, het ultieme symbool van Londen. Dit is veruit de allermooiste brug in Londen en een van mijn favoriete Londense bezienswaardigheden.

Butler’s Wharf 

nauwe straat tussen de oude pakhuizen van Butler's Wharf in Shad Thames met loopbruggetjes die de gebouwen met elkaar verbinden
Butler’s Wharf in Shad Thames, Londen (Missie Reisgeluk)

Maak een klein uitstapje naar de romantische Butler’s Wharf aan de voet van Tower Bridge aan deze kant van de Theems. Net als Hay’s Halleria was Butler’s Wharf in de 19e eeuw een belangrijke opslagplaats voor de gigantische hoeveelheden geïmporteerde thee en exotische specerijen.

Ik vind het altijd fantastisch om door de smalle straatjes tussen de gigantische oude pakhuizen in Butler’s Wharf te lopen. Je waant je spontaan terug in de tijd van Charles Dickens!

Tower of London

Zicht op Tower of London vanaf de overkant van de Theems
Tower of London (Foto: Missie Reisgeluk)

Naast de Tower Bridge staat het oude koninklijke paleis waarnaar de brug is vernoemd: de Tower of London. Het oudste deel van het paleis dateert van de 11e eeuw en werd gebouwd in opdracht van Willem de Veroveraar. Het grenst aan de oude Romeinse stadsmuur die nog eeuwenlang rondom Londinium stond. Je vindt de restanten ervan als je naar het Tower Hill metrostation loopt.

De Tower of London is tegenwoordig een interessant museum en een van de grootste hoogtepunten van Londen. Bezoekers voelen zich vooral aangetrokken tot de glinsterende kroonjuwelen die hier zijn tentoongesteld.

Dit is het eindpunt van deze wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Londen. Als je echt naar de historische kern van de stad wil, dan kun je verder wandelen naar The City. Dit deel van Londen wordt ook wel de ‘Square Mile’ (1,5 vierkante kilometer) genoemd wat de grootte van het oude Londinium aanduidt. Tegenwoordig is The City het financiële centrum van Londen. Maar daarnaast is het ook de geboorteplaats van Londen en biedt het een schat aan unieke en minder bekende bezienswaardigheden.

Ben je inmiddels uitgewandeld? Pak dan de metro vanaf Tower Hill metrostation. Mijn tip: neem de Circle Line naar London Liverpool Street Station en ontdek mijn favoriete wijk in Londen: Shoreditch!

Liever een stadswandeling Londen met gids?

Vind je het fijner om Londen samen met een Nederlandse gids te verkennen? Dan heb je geluk, want ik bied speciale Nederlandstalige rondleidingen in Londen aan! Ik ben sinds 2013 een onafhankelijke Nederlandse gids in Londen. Mijn populairste rondleidingen zijn de Harry Potter-toer, wandeling door trendy Shoreditch en de wandeling langs de Theems zoals vermeld in dit artikel. Op dutchgirlinlondon.com vind je meer informatie over mijn rondleidingen en prijsindicaties.

Bewaar deze gratis Londen stadswandeling op Pinterest!

Vergelijkbare artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.