Voor leuke stedentrips in Nederland ga je natuurlijk naar bruisend Noord-Brabant! In dit overzicht vind je de vijf beste steden voor een gevarieerd en gezellig dagje uit in Noord-Brabant.

Waarom Noord-Brabant de meest fantastische provincie van Nederland is

Noord-Brabant, het thuis van levensgenieters en cultuurmakers. Maar vooral ook mijn ‘huis van huis’. Ik kwam er op m’n 10e vanuit Friesland te wonen en ik onderging als ‘import-Brabander’ een ware cultuurschok.

Ten eerste verstond ik geen woord van wat mijn nieuwe stieffamilie tegen me zei in het binnensmondse Brabantse dialect waarbij woorden op de vreemdste manier worden afgebroken en elkaar geplakt.

En dan die vreemde taferelen tijdens carnaval. Waarbij ik die rare Brabanders uit volle borst hoorde meezingen met de plaatselijke carnavalskneiters. En ze ook nog eens gênant zag rondhupsen op de meest afgrijselijke muziek die ik ooit had gehoord.

Maar al snel sloot ik de Brabantse cultuur en levensstijl diep in m’n hart. Zelfs mijn keurige ABN-accent heeft plaatsgemaakt voor een lichte Brabantse tongval. En als een Pavlov-reactie, sta ik tegenwoordig al bij het horen van de eerste carnavalsklanken aan kop van iedere polonaise.

In 2012 verruilde ik mijn geliefde Noord-Brabant voor de Engelse metropool Londen. Maar na zoveel jaar is het wel duidelijk dat je weliswaar het meisje uit Noord-Brabant kunt halen, maar het mooie Brabant niet uit het meisje!

Waarom een dagje uit in Noord-Brabant?

allerlei lekkere hapjes met close-up op een prikkertje met de tekst Brabant celebrates food
Brabant celebrates food (bron: VisitBrabant)

Er is geen enkele andere plek in Nederland met zoveel diversiteit aan cultuur en activiteiten. Lekker eten en uitgebreid borrelen staan natuurlijk centraal in bourgondisch Brabant. Maar daarnaast heb je ook voldoende steden die uitnodigen tot gezellig stappen of uitgebreid winkelen. Noord-Brabant is de provincie voor muziek, theater, kunst en design bij uitstek.

Als je de voorkeur geeft aan even lekker uitwaaien of fietsen in de natuur, dan heb je de keuze uit verschillende verborgen natuurparels. En ook voor gezinnen heeft Noord-Brabant voldoende te bieden. Want hier vind je onder andere de Efteling, het mooiste pretpark van heel Nederland!

Kortom, veelzijdig Noord-Brabant biedt voor ieder wat wils! Hieronder volgen de mooiste en leukste steden in Noord-Brabant die allemaal een bijzondere betekenis voor me hebben.

Dit zijn de leukste steden voor een dagje weg in Noord-Brabant!

Let op: vanwege de constante veranderingen, behandelt dit reisartikel geen speciale Covid-updates. Raadpleeg daarom voor vertrek de website van de locatie voor de meest recente informatie over speciale maatregelen of aangepaste sluitingen.

1. Heusden: pittoreske middeleeuwse vestingstad

de Vismarkt in Heusden, Noord-Brabant, is omgeven met prachtige oude panden
De Vismarkt in Heusden

Op mijn 10e verhuisde ik van het Friese Heerenveen naar de middeleeuwse vestingstad Heusden. Het was werkelijk de mooiste plek die ik ooit had gezien.

Ik was dan ook nog niet zo wereldwijs.

Een dagje Heusden is letterlijk een reis terug in de tijd van ridders en adel. Oorspronkelijk aangelegd in opdracht van niemand minder dan Willem van Oranje, zijn de geheel gerestaureerde stadswallen een van de opmerkelijkste blikvangers van Heusden.

Struin op je gemak bovenop de weelderig groen begroeide stadswallen een rondje om de stad en geniet van schilderachtige stadsgezichten van Heusden. Zo loop je bijvoorbeeld langs de restanten van het kasteel dat ooit verwoest werd door een tragische kruittorenramp.

Andere noemenswaardige bezienswaardigheden vanaf de stadswallen zijn de imposante kanonnen, de fraaie Sint-Catharinakerk, een jachthaven dat voor mij als 10-jarige aandeed als de St Tropez van Nederland, prachtige molens, middeleeuwse stadspoorten en opvallende openbare kunstwerken. Heusden staat naast een historische stad dan ook bekend als een artistieke stad. Vele eeuwen later hebben de ridders en adel plaatsgemaakt voor extravagante kunstenaars en talloze kleine kunstateliers.

Must-see bezienswaardigheden tijdens een dagje Heusden

De Vismarkt vormt het kloppende hart van de stad en is omringd door bruisende horecagelegenheden. Vooral het beroemde pannenkoekenhuis is mijn favoriet, maar je vindt er nog talloze charmante bistro’s, restaurants en zelfs knusse slaapgelegenheden.

De pittoreske straten rondom het marktplein worden getypeerd door statige herenhuizen die vaak zo schots en scheef staan dat ik me altijd afvraag hoe ze in hemelsnaam nog overeind staan. De uitnodigende winkels in Heusden zijn vooral gericht op toeristen en bestaan naast bijzondere speciaalzaken uit souvenirwinkeltjes waar je spontaan ontzettend hebberig van wordt.

Eén dag is voldoende om al het moois van de stad Heusden te ontdekken. Mocht je willen genieten van de prachtige wandel- en fietsroutes in de omgeving, dan raad ik je een volledig weekendje in Heusden aan. Een bezoekje aan Heusden is ook goed te combineren met de volgende bestemming, Den Bosch, dat maar 15 kilometer van Heusden ligt.

2. Den Bosch: cultuurstad van het Zuiden

romantisch doorkijkje in Den Bosch met uitzicht op de Sint Janskathedraal
‘s-Hertogenbosch (bron: VisitBrabant)

Net als Heusden ben ik al vanaf jongs af aan goed bekend met Den Bosch. Ook wel bekend als ’s-Hertogenbosch is dit natuurlijk de hoofdstad van Noord-Brabant, maar daarnaast ook de Cultuurstad van het Zuiden.

Heel toepasselijk is dit dan ook de geboorteplaats van meester-schilder Jeroen Bosch. Zijn standbeeld pronkt op de Markt op slechts enkele meters van zijn voormalige woning. En hoewel er helaas geen enkel origineel schilderij van zijn hand meer in het land te vinden is, kun je in het Jheronimus Bosch Art Center aan de hand van levensgrote replica’s letterlijk een reis door het werk van Bosch maken.

Voor meer kunst en cultuur ga je naar het Museumkwartier of stort je je in het levendige gedruis tijdens het toonaangevende 11-daagse Theaterfestival Boulevard. Of bezoek het imposante Sint-Janskathedraal, de trots van de stad en slechts een van de zeven kathedralen die Nederland rijk is!

Houd je van uitgebreid shoppen? Dan kom je in Den Bosch geheid aan je trekken. De prachtige historische binnenstad biedt een scala aan winkels, van authentieke carnavalswinkels tot lifestylewinkels en talloze schoenen- en modezaken. Maar ook gezellig borrelen en heerlijk uit eten gaan is een waar feestje in Den Bosch. En vergeet ook zeker de plaatselijke specialiteit, de Bossche Bol, niet!

Den Bosch is een chique stad met prachtige panden in de binnenstad en trekt een ouder en verfijnder publiek aan. Als tiener droomde ik er altijd van om later als ik groot was in Den Bosch te gaan wonen. Helaas had ik daar het budget niet voor. En daarom trok ik naar het betaalbaardere Tilburg waar ik je hieronder meer over vertel!

3. Tilburg: bruisende culturele studentenstad

buitenterras met roze tafels in de Noordstraat, Tilburg
In de Noordstraat in Tilburg is het doorgaans gezellig borrelen

Uiteindelijk was ik heel blij dat ik mijn eerste koophuis in Tilburg kocht en niet in Den Bosch. Met haar industrieel verleden, rijke theater- en muziekscene paste deze levendige studentenstad veel beter bij me. Ironisch genoeg kwam hier pas ná mijn studie aan de Universiteit van Tilburg te wonen. Maar ook als levenslustige twintiger voelde ik me hier prima thuis.

Waar de Tilburg uit ‘mijn’ tijd bepaald niet bekendstond om haar fraai uiterlijk of culinair aanbod, zie ik dat de stad net als ik een stuk volwassener is geworden. Met de opkomst van de hippe hotspots Spoorzone en Piushaven, is Tilburg gewoon nóg leuker geworden dan het al was. Ik ben er dan ook megatrots op dat Tilburg steeds meer waardering krijgt op nationaal niveau.

Qua architectuur en design zijn De Pont, museum voor hedendaagse kunst, het Textielmuseum en wederom de Spoorzone echte uitblinkers. Vooral dat laatste gebied, gevestigd in de voormalige werkplaats voor de spoorwegen, staat vol met bijzondere gebouwen. De in 2019 geopende openbare bibliotheek LocHal, vernoemd naar haar voormalige functie als locomotiefhal, won kort na opening niet alleen mijn hart maar ook diverse architectuurprijzen.

Hoewel Den Bosch officieel is uitgeroepen tot Cultuurstad van het Zuiden, doet Tilburg daar absoluut niet aan onder. Er is doorgaans elke avond van de week wel iets te doen in de stad. Of het nu gaat om een intiem optreden van een singer-songwriter in een van de vele kroegen die de stad rijk is of een uitverkocht concert van een wereldster van formaat in de 013, een van de meest toonaangevende concertzalen van Nederland.

Kortom, voor een geweldige combinatie van geschiedenis en moderne hotspots en een rijk cultureel aanbod móet je gewoon in Tilburg zijn!

4. Breda: historische, bourgondische stad

het stadscentrum van Breda in het donker en mooi verlicht
Breda by night (bron: VisitBrabant)

Net als Den Bosch, is Breda een fijne bourgondische stad met een prachtige historische binnenstad, gevuld met sfeervolle terrasjes en bijzondere bezienswaardigheden. Zo loop je gelijk na aankomst in het centrum langs het Kasteel van Breda. Hier zit al sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie gehuisvest en is daarom helaas niet toegankelijk voor het publiek.

Toevallig zat een schoolvriend van me bij de Koninklijke Luchtmacht en stond ik als 19-jarige tijdens een exclusieve gala-avond pintjes te drinken in het kasteel met allerlei hoge piefen met titels die me absoluut niets zeiden.

Gelukkig kun je wél de Grote Kerk op de Grote Markt van Breda bezoeken. Deze zogenoemde kruisbasiliek is gebouwd in de stijl van de Brabantse gotiek en is het belangrijkste monument in de stad. Het heeft ook grote nationale waarde want het herbergt het mausoleum van de voorvaderen van de koninklijke familie!

Ik associeer Breda voornamelijk met knusse straatjes, prachtige gebouwen, aantrekkelijke winkels én een groot aanbod aan gezellige kroegen en goede restaurants. De Grote Markt is een heerlijke plek om onder het genot van een drankje de wereld aan je voorbij te zien trekken, maar ook het gezellige Ginnikenhof is dé plek bij uitstek voor een heerlijk culinair avondje uit.

Ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Breda. Je vindt hier namelijk een aantal interessante musea zoals het Stedelijk Museum Breda en het historische Begijnhof. En om het jaar vindt zich ook het BredaPhoto festival plaats, het grootste fotofestival in de Benelux!

Houd je net als ik van street art? Dan mag een bezoek aan het openluchtmuseum Blind Walls Gallery zeker niet ontbreken! De collectie telt momenteel meer dan 90 muurschilderingen die samen het verhaal van Breda vertellen. Ontdek ze of op eigen houtje via een route op hun website óf onder begeleiding van een gids.

Maar weet je wat Breda nou echt zo bijzonder maakt voor mij? Omdat ik hier mijn man ontmoette tijdens de eerste editie van International Film Festival Breda. Alleen al om deze reden mag Breda natuurlijk niet uit dit lijstje ontbreken!

5. Eindhoven: de stad van techniek en design

stadscentrum Eindhoven, Noord-Brabant
Unieke architectuur in Eindhoven (bron: VisitBrabant)

Eindhoven – onder Brabanders ook wel bekend als Eindhovuuuuuuh –  staat mede dankzij Philips wereldwijd op de kaart als de stad van techniek en design. Voor mij is Eindhoven erg vergelijkbaar met Tilburg. Beide steden hebben een industrieel verleden, een jong en alternatief karakter en een bruisend nachtleven. En net als Tilburg, werd Eindhoven in het verleden niet bepaald geprezen om haar architectuur. Daar is de laatste jaren met onder andere de komst van Strijp-S zeker verandering in gekomen!

Dit voormalige industrieterrein van Philips was vroeger absoluut off-limits voor niet-medewerkers. Maar, vergelijkbaar met de Spoorzone in Tilburg, is dit gebied nu geheel omgetoverd tot een bruisende hotspot gevuld met allerlei hippe zaakjes.

Hier vind je ook het culturele centrum Het Klokgebouw dat in 1928 werd gebouwd door Philips voor hun bakelietproductie. Tegenwoordig bevindt de oude fabriek zich pal in midden van het nieuwe culturele hart van Eindhoven en huisvest het onder meer kunstateliers en cultuurhallen.

Maar ook buiten Strijp-S valt er volop te zien en doen in Eindhoven. Het Van Abbemuseum is een ware must als je geïnteresseerd bent in hedendaagse kunst. En hoewel het hoofdkantoor van Philips al jaren weg is uit Eindhoven, is ook het Philipsmuseum natuurlijk zeker de moeite waard als je meer wilt weten over een belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis.

Ik ging vroeger vooral naar Eindhoven voor Dynamo Open Air, in de jaren ’90 een van de bekendste rock- en metalfestivals van Europa. Maar ook in poppodium de Effenaar heb ik van menig concert mogen genieten. En in m’n jonge jaren – toen ik het nog kon handelen om hele nachten door te halen – ging ik regelmatig stappen in Stratumseind. Met een lengte van 225 meter is dit de langste kroegenstraat van Nederland!

Het moge wel duidelijk zijn: ik hou van Brabant!

Welke van deze vijf steden in Noord-Brabant mijn favoriet is, is onmogelijk te zeggen. Zoals je ziet, hebben ze stuk voor stuk een bijzondere betekenis voor mij. Maar waar ik vooral benieuwd naar ben, is de vraag: welke kies jij voor je volgende dagje uit in Brabant?
Laat het me weten in een reactie hieronder!
Alvast veel plezier in ieder geval.
Liefs, Zarina xx

Dagje uit in Brabant plannen? Pin dit artikel dan voor later!

Vergelijkbare artikelen

2 reacties

  1. Wat leuk Za!!! Den Bosch is mijn favoriet, maar afgelopen maandag weer door Heusden gestruind. Inderdaad weer even terug in de tijd, zo bijzonder telkens weer.
    Oh en kan niet wachten een keer met jou de polonaise te lopen. Alaaaf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.